AmarinsenFrance.reismee.nl

Studeren en leuke dingen doen, wat wil je nog meer?

Assalamo Alaïkom,

(dat is Arabisch voor Bonjour, ja, ik leer een beetje Arabisch van mijn huisgenootJ)

Het is vandaag 13 februari, ik ben hier nu precies een maand. De tijd gaat snel voorbij hoor. Voor je het weet is het voorjaar.

De afgelopen twee weken waren druk maar leuk. De colleges zijn over het algemeen interessant dus daar ben ik wel blij om, ga ik tenminste niet met tegenzin naar de faculteit. Ik heb mijn draai intussen wel gevonden. Ik raak niet meer zo vaak de weg kwijt op de faculteit, wat mij namelijk de eerste twee weken wel erg vaak overkwam. Ik liep elke dag met zo'n stomme plattegrond langs de gebouwen, (de faculteit bestaat uit gebouw A t/m L + allemaal bibliotheken en informatiegebouwen betreffende studentenzaken, nogal onoverzichtelijk, dus wat wil je) echt zo'n toerist. Maar dat hoeft nu dus niet meer.

Wat hier heel anders is dan bij ons, is de lunch. Ik neem normaal gewoon 3 sneetjes brood mee en een stuk fruit, c'est tout. Nou, dat gaat hier dus wel even anders. Studenten lunchen hier heel uitgebreid, tussen 11.30 en 13.00. Dat gaat als volgt: op het terrein van de faculteit is een hele grote kantine, waar zo'n 600 mensen tegelijk in kunnen. Je neemt je studentenkaart mee, je koopt bij een klein gebouwtje naast de kantine voor 2,70 euro een lunchkaartje, je gaat in een hele lange rij staan om te wachten tot dat de deur open gaat, en je stroomt naar binnen. Binnen is een hele grote ruimte met allemaal eten: toetjes, salades, broodjes, drinken, vijf soorten warme gerechten (zoals lasagne, pizza, rijst met groente, vlees en saus, pasta) fruit, etc. Voor 2,70 kun je een voorgerecht, een broodje, een hoofdgerecht en een toetje nemen (of zoals ik nu één keer gedaan heb een hoofdgerecht en twee toetsjes J). Ideaal toch? Kost geen drol, voor zo weinig geld kan ik niet zo lekker koken. Op woensdag en vrijdag eet ik in de kantine samen met een studiegenootje.

Ik heb intussen 2 leuke Françaises leren kennen met wie ik wel goed kan opschieten, dus dat is best wel leuk, en goed voor m'n Frans. Een van hen heet Claire. Ik ben woensdag met haar de stad in geweest en toen heeft ze mij allemaal leuke kroegjes en restaurantjes laten zien waar Franse studenten vaak naar toe gaan. Echt heel leuk, we hebben drie uur lang koffie zitten drinken in een café/winkel waar ze 60 soorten koffie hebben. Je komt er dan wel achter dat je beter een café au lait kan bestellen dan een cappuccino, dat is bijna drie keer zo duur.

Door de week ben ik over het algemeen vooral bezig met het voorbereiden van colleges en werk ik aan m'n scriptie, tsja, dat moet ook gebeuren. In het weekend doe ik vooral leuke dingen. Afgelopen weekend ben ik naar een manifestatie geweest in het centrum van Montpellier. Het thema: de rechten van (illegale) immigranten (les sans-papiers) in Montpellier. Een meisje uit mijn klas, Lucile, speelde samen met zeven anderen tijdens de optocht traditionele Franse muziek. Zij vroeg vorige week vrijdag of ik kwam, en dat leek me wel leuk. Nou, het was wel een ervaring hoor Allemaal mensen waren aanwezig met grote spandoeken en een hoop lawaai. In optocht liep men door het centrum heen. Was wel leuk. ‘Savonds speelde dezelfde groep ‘muzikanten' in een café vlak bij mijn huis, daar ben ik toen heen gegaan. Dat was echt heel gezellig. Allemaal alternatieve studenten die gingen dansen en meezingen en kir drinken (dat is witten wijn met (cassis of pruimen)likeur, echt heel lekker maar je wordt er onwijs teut van J) Zondag ben ik met mn brakke hoofd naar een hele grote rommelmarkt geweest, ongeveer 20 minuutjes met de tram bij mij vandaan. Die markten hier zijn echt zo leuk! Super veel lekker fruit en zoveel leuke spulletjes, heb er dan ook de halve dag rondgehangen.

Dit weekend heb ik ook vanalles gedaan: vrijdagavond ben ik met Hana, een meisje uit Tsjechië dat ook Erasmus doet en bij mij op koor zit, gaan salsadansen. Nou, dat was ook een ervaring. Aangezien een glas drinken in een café hier soms nogal duur is, moet je alternatieven bedenken: dus gewoon wijn overgieten in plastic flesjes en meenemen en naar binnen smokkelen, kan prima als je allebei blond bent en Frans spreekt (en het gewoon onder in je tas stopt in een geheim vakJ) Binnen aangekomen, bleek het niet een gewoon danscafé te zijn, nee, het was een heel groot restaurant met midden tussen de tafels een hele grote dansvloer. Je danst dus tussen allemaal etende mensen, best leuk. Het was erg wel druk en heel erg warm, maar ja, wat wil je. Het leuke is dat er zowel mensen zijn die kunnen salsadansen als mensen die het niet kunnen, en dat maakt helemaal niet uit. Iedereen danst met iedereen. We zijn tot 01.30 gebleven, toen moesten we als een gek naar de tram rennen want we moesten hem halen anders kwamen we niet meer thuis. Net gehaald gelukkig. Het werd een korte nacht want vanochtend ging de wekker alweer om 08.30. Ik heb namelijk met vier Poolse meiden de stad Sète bezocht, echt een heel mooi stadje, vlak aan zee. We hebben een uur aan het strand gelegen, met onze jas aan weliswaar maar het was heerlijk.

Ben nu lekker thuis. Ga morgen de hele dag niks doen. Moet alleen wel een gospelnummer uitzoeken want jaja, heb een solo binnen, nu al J. 13 april treden we met het Gospelkoor op in de Opéra Comédie hier in Montpellier, voor zo'n 1000 man, dus dat wordt lekker spannend dan. Maar wel heel gaaf natuurlijk.

Nou, ik brei er een einde aan, ga nu even wat foto's uploaden. Veel plezier morgen met Valentijnsdag, voor degenen die daar aan doen.

Liefs Amarins

Jan

Ik wist wel dat al die keren dat ik aan je deur stond met een bak koffie z'n vruchten ging afwerpen, hihi; drie uur lang koffiedrinken met 60 verschillende keuzes!
Sounds like coffeeheaven :)

Ilo

Klinkt goed, die koffie! Misschien moeten Jan en ik maar een x een weekendje langs komen? ;)
Verder is het goed om te horen dat je Montpellier en omstreken ook inpakt met je stem! :)

Elisabeth

Hey Ama!

Wat toevallig dat jij bij die manif was, ik had daar gister bij m'n broertje nog een artikel over gelezen in een blad genaamd Les Inrocktibles, of zoiets! Was een vredelievend sfeertje dus? Dat soort demo's kunnen ook nog wel 'ns verziekt worden door een paar gefrustreerde/agressieve deelnemers...
Ha je zegt dan wel dat 't voorjaar is, maar het klinkt nog wel koud...Niet gepootjebaad? ;) Bij ons is 't wederom bar koud, ik hoorde zelfs dat ze ergens een ijsklimmuur hadden laten "groeien"! Je begrijpt dat ik daar nog wel even langs wil ;) En daarna mag het snel weer warmer worden van mij!

Zoubis